Ik ben wat ik doe

Nu de laatste blog n.a.v. de IFES-lezing van Maarten Vogelaar over de vermoeide samenleving.

 

De kernvraag is: Waarom worden we in onze samenleving zo geplaagd door ziekten van ons hoofd? Waarom worstelen steeds meer jonge mensen met zichzelf en hun omgeving? Waarom komen burn-outs, depressies en tal van andere psychische aandoeningen steeds vaker bij hen voor?

Mentale gezondheid - de cijfers

Dan hier blog nummer 2 naar aanleiding van de IFES lezing van Maarten Vogelaar. In deze blog de belangrijkste mentale aandoeningen van dit moment:

De vermoeide samenleving

Een paar maanden geleden hadden we bij IFES-Nederland een congresdag over dit thema. Mijn collega Maarten Vogelaar, studentenpastor in Amsterdam, hield twee lezingen. Ik ben hem dankbaar dat ik zijn aantekeningen mag verwerken in een aantal blogs, want ik denk dat het een zeer belangrijk onderwerp is.

Wat is er aan de hand? We leven in een samenleving met een aantal gekke paradoxen:

-Door technologie zouden we meer tijd over moeten hebben, maar tijd is juist een schaars goed geworden. Jonge mensen zijn steeds vaker opgebrand, terwijl je zou verwachten dat we door machines, internet en snelle communicatie volop tijd zouden winnen.

-Nog nooit hadden we zoveel vrijheid. Je kunt je hele leven inrichten zoals jij dit wilt. Tegelijkertijd willen we niet teveel afwijken van de groep en gedragen we ons zoals het van ons wordt verwacht: door vrienden, ouders, baas of jezelf. Uiterlijk zelfverzekerd, maar van binnen onzeker. Afhankelijk van likes en het gevoel erbij te horen.

-Er is veel meer geld in omloop, maar we ervaren een gebrek aan wat de mens echt nodig heeft. We beleven een ongelooflijke welvaart en rijkdom, maar voelen ons verarmd, ontevreden en bang.

-Er zijn nog nooit zoveel boeken over theologie, spiritualiteit en esoterie verschenen, maar het geloof lijkt veel jongeren na een aanvankelijk enthousiasme alsnog uit hun vingers te glippen.

 

Deze gekke paradoxen verraden dat de kern van onze samenleving helemaal niet zo is als we soms denken. Sterker nog: we zouden zelfs kunnen spreken van een ziekte die deze tijd kenmerkt. De ziekte van deze tijd zit niet in ons lijf, maar in ons hoofd. We lijden niet meer aan cholera, tyfus en tbc, maar aan ADHD, depressie, eenzaamheid, burn-out en borderline. Er groeit een nieuwe generatie op van jonge mensen die oververhit raken in hun oprechte streven het goede te doen. Ze zijn al moe aan het leven begonnen. Onder de glans van mogelijkheden, talent en positiviteit valt het op dat we steeds spreken over vermoeidheid, drukte en stress. Dat begint al op steeds jongere leeftijd (want er is geen tijd te verliezen), net zoals het onderwijs waar we altijd kansen zien voor nog meer rendement. Wordt vervolgd....

 

Afbeeldingsresultaat voor vermoeid

 

Niksen helpt niet tegen stress

Afbeeldingsresultaat voor chillen

 

Ah nu even lekker bijkomen aan de rand van het zwembad! Met die gedachte beginnen veel mensen aan hun vakantie. Helaas, uit onderzoek blijkt dat het idee dat je met vakantie werkstress kunt kwijtraken maar beperkt waar is. Het laadt je op, maar daarna kom je weer in dezelfde stressvolle situaties terecht en het vakantie-effect is weer snel verdwenen.

 

Dit zijn middelen die je elke dag kunt toepassen en die helpen je brein te laten herstellen van die mentale vermoeidheid.

1.      Luister muziek

Muziek ontspant, inspireert en regenereert je brein!

2.      Beweeg

Bewegen is een wondermiddel voor je brein. Dus ook al voel je je moe, trek die wandelschoenen aan en ga er op uit!

3.      Leer

Nieuwe dingen leren regenereert je brein. Dus niet stil blijven zitten als je mentaal vermoeid bent maar juist nieuwe uitdagingen opzoeken. Het klinkt lastig, maar het resultaat is het waard.

4.      Slaap

Slaap is heel belangrijk voor je brein. Doe het genoeg, doe het op tijd en doe het goed. Geef slaap prioriteit in je leven.

5.      Stop met multitasken

Multitasken is een stress-aanzwengelaar. Dus pak taken één voor één op. Dan hou je je brein tevreden en fit.

 

“Stress is het verschil tussen wat je wil en wat je kan!”

(Met dank aan dr. Erik Scherder van Timemanagement.nl)

 

Fijne vakantie!

 

Pesten - van basisschool tot bejaardenhuis

Pas gaf ik een hele dag een seminar over het onderwerp pesten. Pesten komt helaas vaker voor dan je denkt. Op school begint het al. Promotieonderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen toonde begin dit jaar aan dat helaas leerkrachten vaak niet deskundig genoeg zijn om het pesten daadwerkelijk aan te pakken. Terwijl de rol van de leerkracht juist bepalend is voor het aantal gepeste kinderen in de klas. Een zorgelijke nieuwe ontwikkeling waar nog weinig onderzoek naar is gedaan is het cyberpesten. Heel ingrijpend want hierbij volgen de pesters je via je mobiel of computer overal en ben je zelfs thuis niet meer veilig. Pas werden we weer opgeschrikt door tieners die hiermee te maken hadden en hierdoor het leven niet meer aan konden. Maar ook op het werk komt pesten veel voor. Ruim een kwart van de mensen in Nederland is wel eens gepest door collega's of leidinggevenden. Afgelopen jaar waren dat een half miljoen werknemers. Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid startte een campagne om het pesten op de werkvloer tegen te gaan. Ja, zelfs in het bejaardentehuis komt pesten nog voor. Het pesten heeft grote impact op de kinderen/mensen die het overkomt, maar ook op de pesters! Zowel gepesten als pesters hebben goede zorg en begeleiding nodig want de gevolgen kunnen de rest van hun leven ingrijpend beïnvloeden. Zoek hulp om het pesten te laten stoppen én om met de negatieve gevolgen ervan te leren dealen. Neem gerust contact op om hier verder over door te praten.  

Gerelateerde afbeelding