De kracht van woorden

"Woorden zijn als kleine doses arsenicum; ze worden ongemerkt doorgeslikt, ze lijken niets te doen, en na een tijdje blijkt het gif toch te werken." Victor Klemperer, 1881-1960)

Woorden hebben kracht, ten goede én ten kwade. De Joods-Duitse letterkundige Victor Klemperer schreef van de vroege jaren dertig tot aan het eind van de Tweede Wereldoorlog een dagboek waarin hij nauwkeurig noteerde hoe de nazi's langzaam maar zeker de geesten van de Duitsers overnamen. Zijn aandacht ging daarbij vooral uit naar de taal.

Volgens Klemperer werd de geest van de mensen vergiftigd door het herhaald gebruik van bijvoorbeeld het woord eeuwig in de nazipropaganda ('de eeuwige Jood, 'het eeuwige Duitsland'), waarmee gesuggereerd werd dat bepaalde dingen onveranderlijk zijn. Vlak na de oorlog (1947) publiceerde Klemperer een boek met zijn observaties over de nazitaal, LTI genoemd, Lingua Tertii Imperii ('de taal van het Derde Rijk'). Ook nu nog is het effect van woorden te herkennen. Goede woorden maken blij, geven zelfvertrouwen. Kwade woorden blijven soms eindeloos hangen als negatief script in je hoofd wat steeds maar weer wordt afgespeeld als er ergens iets mis gaat en wat je verdrietig en neerslachtig maakt. In coachingssessies werken we eraan om deze negatieve scripten te ontdekken, uit te dagen en te vervangen door scripten die passen bij het nu. Dat kan een hele opluchting zijn! Meer weten? Neem gerust contact op.