Opvoeden doe je met je brein

Daniel Hughes en Jonathan Baylin schreven een interessant boek met deze titel. Het gaat over wat neurowetenschap ons leert over een hechte band met je kind.

Met behulp van Speelsheid, Acceptatie, Nieuwsgierigheid en Empathie (SANE) kan het ouderlijk hersenvermogen worden vergroot, geblokkeerd ouderschap worden tegengegaan en de band tussen opvoeder en kind worden versterkt. Geblokkeerd ouderschap ontstaat als we als ouder gefrustreerd of gestrest zijn. De dieper liggende delen van onze hersenen, die nauw verbonden zijn met ons lichaam, worden krachtig geactiveerd en ons vermogen tot zelfregulatie, zelfbewustzijn en empathie kortstondig onderdrukt. Wij en onze kinderen zijn dan overgeleverd aan de genade van onze minder goed gereguleerde emoties en acties. Dat loopt niet altijd goed af... Gelukkig zijn veel ouders in staat om zich snel te herstellen van deze ‘on-ouderlijke’ momenten en kunnen ze de band met hun kinderen weer herstellen, waardoor ze blijvende breuken in de relatie kunnen voorkomen. Opvoeden is een intens emotioneel proces. Helemaal niet gek om daarbij soms wat hulp te zoeken. Het lezen van dit boek en/of gesprekken met een coach kunnen helpen om de relatie met je kinderen te verbeteren.

 

Ik ben wat ik doe

Nu de laatste blog n.a.v. de IFES-lezing van Maarten Vogelaar over de vermoeide samenleving.

 

De kernvraag is: Waarom worden we in onze samenleving zo geplaagd door ziekten van ons hoofd? Waarom worstelen steeds meer jonge mensen met zichzelf en hun omgeving? Waarom komen burn-outs, depressies en tal van andere psychische aandoeningen steeds vaker bij hen voor?

Mentale gezondheid - de cijfers

Dan hier blog nummer 2 naar aanleiding van de IFES lezing van Maarten Vogelaar. In deze blog de belangrijkste mentale aandoeningen van dit moment:

De vermoeide samenleving

Een paar maanden geleden hadden we bij IFES-Nederland een congresdag over dit thema. Mijn collega Maarten Vogelaar, studentenpastor in Amsterdam, hield twee lezingen. Ik ben hem dankbaar dat ik zijn aantekeningen mag verwerken in een aantal blogs, want ik denk dat het een zeer belangrijk onderwerp is.

Wat is er aan de hand? We leven in een samenleving met een aantal gekke paradoxen:

-Door technologie zouden we meer tijd over moeten hebben, maar tijd is juist een schaars goed geworden. Jonge mensen zijn steeds vaker opgebrand, terwijl je zou verwachten dat we door machines, internet en snelle communicatie volop tijd zouden winnen.

-Nog nooit hadden we zoveel vrijheid. Je kunt je hele leven inrichten zoals jij dit wilt. Tegelijkertijd willen we niet teveel afwijken van de groep en gedragen we ons zoals het van ons wordt verwacht: door vrienden, ouders, baas of jezelf. Uiterlijk zelfverzekerd, maar van binnen onzeker. Afhankelijk van likes en het gevoel erbij te horen.

-Er is veel meer geld in omloop, maar we ervaren een gebrek aan wat de mens echt nodig heeft. We beleven een ongelooflijke welvaart en rijkdom, maar voelen ons verarmd, ontevreden en bang.

-Er zijn nog nooit zoveel boeken over theologie, spiritualiteit en esoterie verschenen, maar het geloof lijkt veel jongeren na een aanvankelijk enthousiasme alsnog uit hun vingers te glippen.

 

Deze gekke paradoxen verraden dat de kern van onze samenleving helemaal niet zo is als we soms denken. Sterker nog: we zouden zelfs kunnen spreken van een ziekte die deze tijd kenmerkt. De ziekte van deze tijd zit niet in ons lijf, maar in ons hoofd. We lijden niet meer aan cholera, tyfus en tbc, maar aan ADHD, depressie, eenzaamheid, burn-out en borderline. Er groeit een nieuwe generatie op van jonge mensen die oververhit raken in hun oprechte streven het goede te doen. Ze zijn al moe aan het leven begonnen. Onder de glans van mogelijkheden, talent en positiviteit valt het op dat we steeds spreken over vermoeidheid, drukte en stress. Dat begint al op steeds jongere leeftijd (want er is geen tijd te verliezen), net zoals het onderwijs waar we altijd kansen zien voor nog meer rendement. Wordt vervolgd....

 

 

 

Niksen helpt niet tegen stress

 

Ah nu even lekker bijkomen aan de rand van het zwembad! Met die gedachte beginnen veel mensen aan hun vakantie. Helaas, uit onderzoek blijkt dat het idee dat je met vakantie werkstress kunt kwijtraken maar beperkt waar is. Het laadt je op, maar daarna kom je weer in dezelfde stressvolle situaties terecht en het vakantie-effect is weer snel verdwenen.

 

Dit zijn middelen die je elke dag kunt toepassen en die helpen je brein te laten herstellen van die mentale vermoeidheid.

1.      Luister muziek

Muziek ontspant, inspireert en regenereert je brein!

2.      Beweeg

Bewegen is een wondermiddel voor je brein. Dus ook al voel je je moe, trek die wandelschoenen aan en ga er op uit!

3.      Leer

Nieuwe dingen leren regenereert je brein. Dus niet stil blijven zitten als je mentaal vermoeid bent maar juist nieuwe uitdagingen opzoeken. Het klinkt lastig, maar het resultaat is het waard.

4.      Slaap

Slaap is heel belangrijk voor je brein. Doe het genoeg, doe het op tijd en doe het goed. Geef slaap prioriteit in je leven.

5.      Stop met multitasken

Multitasken is een stress-aanzwengelaar. Dus pak taken één voor één op. Dan hou je je brein tevreden en fit.

 

“Stress is het verschil tussen wat je wil en wat je kan!”

(Met dank aan dr. Erik Scherder van Timemanagement.nl)

 

Fijne vakantie!