Mentale conditie

Persoonlijke veerkracht helpt om actief en gelukkig te leven. Herstel je snel van tegenslag? Heb je geen last van je eigen gedachten? Kun je genieten van het leven? Kies je wat voor jou belangrijk is? Los je ruzies goed op? Vind je dat je leven zin heeft? Dan is je mentale conditie prima. Zo niet, lees dan nog even verder....

Mentale conditie is een nieuwe term om psychische weerbaarheid mee aan te duiden. Werken aan deze mentale fitheid verhoogt je creativiteit, productiviteit en welbevinden. Uit onderzoek van het Trimbos-instituut blijkt dat een goede mentale conditie is gebaseerd op zeven leefregels:

1. Leef vanuit je eigen missie en stel doelen: weet wat je wilt en handel van uit de principes die voor jou belangrijk zijn.

2. Werk aan je positieve gevoelens: doe de dingen waar jij plezier in hebt en heb oog voor je eigen positieve eigenschappen en kwaliteiten.

3. Reken af met destructieve gedachten. Buig deze niet-helpende, negatieve gedachten om in helpende, positieve gedachten.

4. Leef in het hier en nu en geef aandacht aan waar je mee bezig bent: merk op wat zich voordoet in de omgeving en in jezelf. Leef zo min mogelijk op de automatische piloot.

5. Werk aan positieve relaties: investeer tijd en aandacht in relaties met anderen en kijk naar de positieve eigenschappen van de ander.

6. Loop niet weg voor je problemen, maar benader ze actief. Stel prioriteiten en ga aan de slag om iets op te lossen, maar houd inspanning in balans met ontspanning.

7. Leef gezond: eet gezond, drink matig (of geen) alcohol, rook niet en beweeg voldoende.

Het leven is lang niet altijd makkelijk, maar je kunt beter omgaan met tegenslag als je mentale conditie verbetert. Een goed doel voor het komende jaar? Een steuntje in de rug door middel van gesprekken met een coach/counsellor kan het verschil maken. Neem gerust contact op om eens vrijblijvend door te praten over de mogelijkheden.

Met dank aan: Psychologie Magazine Kalender

Reacties   

 
0 #1 Wouter Lanooij 24-02-2014 20:05
Voor velen is het stellen van een eigen missie ver gegrepen. Sta jezelf tijd toe om te dromen. Let op de dingen die je hart verblijden. Je missie is niet een eenmalige vaste keuze. Begin met eenvoudige doelen en sta je missie toe om samen met jou te groeien. Je bent door de schepper als prachtig wezen geschapen. Jouw missie is al in jou in potentie aanwezig. Het is aan jou om jouw unieke geschenken te ontdekken, uit te pakken en ermee aan de slag te gaan.
Citeer