Goede voornemens voor werklozen

Wie werkloos thuis zit, hoopt natuurlijk dat 2014 een leuke nieuwe baan zal brengen. Enkele tips om daar zelf zo goed mogelijk aan bij te dragen.

-Blijf er wekelijks aan werken. Bijvoorbeeld door brieven te schrijven, netwerkgesprekken te voeren, een cursus te volgen om je CV te verbeteren, je LinkedIn-profiel te updaten.

-Organiseer sociale steun. Houd je vrienden op de hoogte. Laat iemand naar je sollicitatiebrieven kijken, zo vermijd je blikvernauwing. Als je te lang in je eentje blijft ploeteren laat je misschien kansen liggen.

-Wees realistisch, maar niet pessimistisch. Ga er niet van uit dat je veel invloed hebt op een sollicitatie; toevallige factoren spelen een grote rol, vooral als er veel sollicitanten zijn. Het is een tombola. Besef dat toeval ook in jouw voordeel kan werken.

-Ga geen oneigenlijke betekenis geven aan je werkloosheid. Dat je geen baan hebt is een feit, maar het betekent niet dat je een prutser bent of dat de maatschappij niet deugt.

-Accepteer dat afwijzingen bij het solliciteren onvermijdelijk zijn. Kijk of je er iets van kunt leren, sta kort stil bij de negatieve emoties en ga dan weer verder. Ooit komt het op de een of andere manier wel goed, als je maar actief blijft.

-Geniet intussen wel van het leven. Werk zoeken kost als je het goed doet best wat tijd. Toch blijft er als het goed is ook tijd over. Wat doe je met de rest van je tijd? Ga zwemmen met de kinderen, volg een hobbycursus, ruim de zolder op, ga fietsen met je partner. Zorg ervoor dat je achteraf met tevredenheid op deze periode kunt terugkijken.

Een geweldig boek, wat zelfs het meest succesvolle banenboek ter wereld wordt genoemd, is:

"Welke kleur heeft jouw parachute? Een praktisch handboek voor werkzoekers en carrièreplanners" van Richard N. Bolles. Er is ook een werkboek van. Natuurlijk kan een coach je hierbij ook van dienst zijn. Heel veel suc6!