Burn-out is niet aan leeftijd gebonden

Raken oudere werknemers eerder opgebrand dan jongere? Nee. Dat vijftigplussers vaker slachtoffer zijn van emotionele uitputting is een mythe uit de jaren negentig.

Eind jaren '90 kregen oudere werknemers die 'opgebrand' waren nogal eens een uitkering vanwege arbeidsongeschiktheid. Vaak behielden zij die totdat ze met pensioen gingen. Zo konden organisaties gemakkelijk van hun oudere, uitgebluste werknemers af komen. De relatief hoge burn-outcijfers in die leeftijdscategorie leidden tot het beeld dat burn-out typisch iets voor oudere werknemers is. Het blijkt echter niet typisch iets voor vijftigplussers te zijn. Het lijkt erop dat in Nederland werknemers tussen de 40-50 jaar (met een drukke baan en jonge kinderen thuis) minstens zo vaak opgebrand raken als oudere werknemers. In internationaal onderzoek hebben vooral jongere werknemers een wat hoger risico om opgebrand te raken. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft zo'n 13 procent van de Nederlandse beroepsbevolking last van burn-outklachten. Ze komen relatief veel voor bij werknemers met een hoge werkdruk en bij werknemers die weinig sociale steun van collega's en leidinggevenden ervaren. Werknemers met een partner en kinderen hebben minder vaak burn-outklachten dan overige werknemers.

Het goede nieuws is dat tegenwoordig emotionele uitputting goed te behandelen is. Zoek dus tijdig hulp, want hoe langer je ermee doorloopt, hoe langer het herstelproces zal zijn.