Assertiviteit

Veel mensen worstelen ermee. Hoe kun je jezelf zijn? Hoe kun je opkomen voor jezelf? Waarom laat ik mezelf afsnauwen? Waarom durf ik mijn mening niet te geven? Wat maakt het zo lastig om nee te zeggen? Hoe pak ik dat dan aan?

Tegenwoordig is het erg belangrijk om op te kunnen komen voor jezelf. Assertiviteit is een gewaardeerde eigenschap. Maar wat is assertiviteit eigenlijk? En kun je dat leren?

 

Assertiviteit is het uiten van je gedachten, gevoelens en meningen op een directe, eerlijke en gepaste wijze. Je komt op voor je eigen belangen op een manier die bij de situatie past en die zowel respectvol is naar jezelf als de ander.

Je kunt zeggen dat assertiviteit betekent dat je een balans vindt tussen het behartigen van je eigen belangen en het rekening houden met de belangen van een ander. Als je teveel rekening houdt met het belang van de ander en je eigen belangen verwaarloost noemen we dat subassertief. Als je vooral je eigen belang ziet en de belangen van de ander niet ziet of negeert noemen we dat agressief. Subassertief en agressief gedrag hebben diepere wortels. Het kan te maken hebben met dingen die je vroeger hebt ervaren. Je kunt last hebben van overtuigingen die niet (meer) kloppen. Of je kunt juist overspoeld worden door emoties die niet met de huidige situatie maar alles met vroegere situaties te maken hebben. In dit soort gevallen is het handig om contact op te nemen met een counsellor die je kan helpen om deze diepere wortels aan te pakken. Want assertiviteit is geen trucje wat je wel eventjes snel kunt leren. Het gaat erom dat je op een gezonde manier leert kijken naar jezelf én naar anderen.
Met als doel dat ook jij tot je recht kan komen met jouw gaven en talenten. Want net als ieder ander, ook jij mag er zijn!