Campagne tegen pesten op het werk is hard nodig!

Vandaag lanceerde minister Asscher (Sociale Zaken) een campagne tegen pesten op het werk. Honderduizenden werknemers worden dagelijks (!) gepest op hun werk. Pesterijen kunnen voor een werknemer grote gevolgen hebben. Wij met z'n allen, zeven miljoen collega's, hebben elke dag de kans om pesten op de werkvloer te stoppen. Via de website herkenpesten.nl en de Facebook-groep Check je werkstress kom je meer te weten over het onderwerp. En natuurlijk door deze blog verder te lezen...

Het aantal mensen wat wordt gepest op het werk stijgt. Meer dan 500.000 werknemers hebben te maken met pesten op de werkvloer. Op wat voor manieren wordt gepest?

1) Steeds over dezelfde persoon roddelen

2) Iemand het werk onaangenaam of onmogelijk maken (telefoontjes niet doorgeven, onnodig veel kritiek geven)

3) Steeds dezelfde persoon bespotten

4) Iemand buitensluiten

Er zijn ook heftiger vormen, van aanhoudende discriminatie, seksuele intimidatie, bedreiging of fysiek geweld. Alle vormen van pesten zijn schadelijk. Het doet iets met de identiteit van de gepeste persoon. De eigenwaarde daalt. Werknemers krijgen fysieke klachten en gaan slecht slapen. Ze kunnen depressief worden of zich obsessief met het pesten bezig houden. In Zweden heeft naar schatting 1 op de 10 zelfmoorden te maken met pesten op het werk. Pesten leidt tot ziekteverzuim van slachtoffers, tot het vaker van baan veranderen. Maar bij pesten stijgt ook het ziekteverzuim van collega's die het pesten zien gebeuren. Zij zitten ook niet lekker in hun vel.

Pesten heeft te maken met macht. Een leidinggevende heeft bij uitstek de positie om grenzen aan te geven en het pesten een halt toe te roepen. Soms ontstaat pesten door een conflict uit het verleden. In dat geval moet een leidinggevende met zijn werknemers om tafel gaan zitten om het op te lossen. Maar ook andere werknemers zouden hun best moeten doen om pesten te stoppen. Het inschakelen van een vertrouwenspersoon kan daarbij een goede optie zijn. Hopelijk heeft de campagne tot gevolg dat onze ogen hiervoor opengaan én dat er actie wordt ondernomen om het leed van de honderdduizenden gepeste werknemers te stoppen. Een counsellor kan helpen om het gebeurde te verwerken en schadelijke lange termijn-gevolgen te beperken.