Blue Monday, of toch niet?

Vandaag zou het de meest sombere dag van het jaar zijn. De feestdagen liggen achter ons. De goede voornemens zijn opnieuw stukgelopen op de harde werkelijkheid. Het is koud en gauw donker. Gelukkig schijnt de zon vandaag, want als het dan ook nog eens de hele dag regent... Wat is er aan te doen? Volgens wetenschappers bestaan er drie manieren waarop je gelukkig kunt zijn, de drie zogeheten geluksbronnen.

Allereerst is er de geluksbron Plezier. Stilstaan bij het moment en genieten van wat er is. Een warm kopje thee, een zonnestraal of een wandeling in de natuur. Genieten zit vaak in de kleine dingen van het leven.

Als tweede is er de geluksbron Flow. We kunnen geluk halen uit flow, oftewel de momenten waarin je helemaal opgaat in wat je doet. Er bestaat dan even niets anders meer dan jij en wat je doet en dat voelt heerlijk. De tijd vliegt zomaar voorbij. Als dit je dit niet goed lukt probeer dan kleine doelen te stellen in je activiteiten en die te bereiken. Dat helpt je om je aandacht meer te focussen en dat kan flow opleveren.

Ten derde is er de geluksbron Betekenis. Je haalt veel geluk uit activiteiten waarmee anderen geholpen zijn of die bijdragen aan een betere wereld. Dat geeft je leven zin en dat maakt gelukkig. Een klein gebaar kan al veel voor een ander betekenen en geeft jou het gevoel zinvol bezig te zijn.

En als je iets hebt met God luister dan het lied My Hope van Paul Baloche op Youtube!