Depressie bij tieners en jonge vrouwen

Vorige week maakte minister Schippers van Volksgezondheid bekend dat er meer onderzoek komt naar depressies bij tieners en jonge vrouwen. Zij lopen speciaal risico. Eén op de vijf pubers heeft last van depressieve klachten. Sommige jongeren kampen al vanaf hun 15e met hun eerste depressie. Hoe herken je de klachten? En wat kun je eraan doen?

 

Checklist klachten:

-Bijna elke dag en gedurende de hele dag in een sombere of geïrriteerde stemming zijn: zich vaak verdrietig, somber, leeg, hopeloos, alleen en in de put voelen

-Weinig interesse in leuke dingen doen en als je iets doet er niet van kunnen genieten

-Verlies van eetlust of juist veel eten

-Lichamelijke klachten die geen duidelijke oorzaak hebben

-Slapeloosheid, slecht slapen of juist veel slapen

-Bijna dagelijks extreem onrustig

-Vaak erg moe en traag zijn in alles

-Bijna dagelijks last van vermoeidheid of gebrek aan energie

-Bijna dagelijks last van een gevoel van waardeloosheid of schuldgevoel

-Moeite hebben met concentreren, denken en beslissingen nemen

-Vaak denken aan de dood en aan zelfdoding

Als iemand een korte tijd één of twee van deze signalen heeft, is iemand tijdelijk minder gelukkig en heeft een dip. Blijven deze signalen langere tijd aanhouden of heeft iemand vijf of meer van deze signalen? Dan is de kans op depressie groot. Neem contact op met de huisarts. Daarnaast is het belangrijk om erover te praten met iemand die je kunt vertrouwen. Op school, opleiding en werk zijn er speciale vertrouwenspersonen. Ook kun je bij een counsellor aankloppen. Voor de leeftijdsgroep 16-25 jaar is er de website gripopjedip.nl van het Trimbos instituut waar tips en ondersteuning wordt geboden.