Mentale gezondheid - de cijfers

Dan hier blog nummer 2 naar aanleiding van de IFES lezing van Maarten Vogelaar. In deze blog de belangrijkste mentale aandoeningen van dit moment:

 

1. Burnout

Inmiddels is burnout in onze samenleving volksziekte nummer 1. Burnout komt steeds vaker voor en ook op steeds jongere leeftijd. In de leeftijdscategorie 25-35 jaar heeft inmiddels 1 op de 6 last van burnout-klachten en er zijn genoeg redenen om aan te nemen dat dit percentage verder zal stijgen. Burnout klinkt gemakkelijk als een luxeprobleem maar het is een maatschappelijk probleem dat onder alle leeftijden voorkomt. Maar vroeger werd er toch ook hard gewerkt? Het heeft heel sterk te maken met de soort belasting van het werk. Het is niet zozeer fysieke uitputting die leidt tot een burnout. Het is meer de voortdurende aanspraak die wij doen op ons hoofd. Het is mentale moeheid en heeft te maken met ons energieniveau.

2. Depressie en andere psychische klachten (eenzaamheid, paniekaanvallen, etc.)

38 procent (165 miljoen) van de Europeanen lijdt onder depressie, angststoornissen, slapeloosheid of dementie. 1 op de 4 Belgen is in behandeling voor depressie of een andere psychiatrische aandoening. Ook Nederlandse studenten lijken steeds gevoeliger te zijn voor depressies. Het gebruik van antidepressiva in de leeftijdscategorie 20-28 jaar is tussen 2007-2015 met wel liefst veertig procent gestegen. Al zijn de laatste berichten dat het gebruik afgelopen jaar gelukkig voor het eerst in lange tijd weer iets is gedaald. De helft van de Nederlandse studenten had in 2013 ervaring met psychische klachten, waarvan 23 procent op het moment van onderzoek. De cijfers maken duidelijk dat depressies en psychische klachten als eenzaamheid, paniekaanvallen een belangrijke rol spelen in de levens van velen.

3. Onzekerheid

 

Steeds meer mensen flexen in blijvende onzekerheid en dat heeft zijn keerzijde. Het leven kenmerkt zich over het algemeen door weinig vastigheid en enorm veel prikkels. Scheiding tussen werk en privé is nauwelijks meer te maken. Social media worden ingezet om aandacht te trekken voor werk én privé. En onze vakantie benutten we om weer nieuwe ideeën op te doen voor ons werk. Velen laveren tussen keuzevrijheid, onzekerheid en prestatiedruk. Niet alleen het werk is onvast, vloeibaar. Ook huisvesting, de liefde en vrije tijd. De paradox is dat relaties intenser zijn dan ooit, maar tegelijkertijd ook instabieler. En dan is er nog de druk om alles uit je leven te halen wat erin zit want als dat niet lukt doe je iets fout.