Het liefdevolle brein

Ik ben bezig in het boek met bovenstaande titel van Maia Scalavitz en Bruce Perry. Waarom tonen mensen eigenlijk interesse voor elkaar? Zijn we voor de liefde geboren?

Daar gaat het boek over: de empathie die ons helpt om sociale banden te smeden en de kracht van menselijke relaties om zowel te genezen als te beschadigen. Er is de laatste jaren een explosie van wetenschappelijk onderzoek naar dit onderwerp geweest, en uit een ongelofelijk aantal bevindingen blijkt hoe empathie en de eruit voortvloeiende zorgzaamheid een essentieel onderdeel vormen van de menselijke gezondheid. Baby's worden met twee belangrijke vaardigheden geboren die ze voorbereiden op empathie: het vermogen om gezichtsuitdrukkingen te imiteren en een automatische respons waardoor ze bij het gehuil van andere zuigelingen ook gaan huilen. Bij deze vaardigheden lijken spiegelneuronen een rol te spelen. Deze cellen - die in de vroeg jaren negentig ontdekt zijn - hebben ons inzicht in hoe we elkaar begrijpen radicaal veranderd. Spiegelneuronen werken wanneer je iets doet, maar belangrijker nog is het dat ze ook werken, maar dan minder intens, wanneer je iemand anders hetzelfde ziet doen. Als je bijvoorbeeld iemand ziet glimlachen reageren je spiegelneuronen. De spieren van je gezicht die je gebruikt om te glimlachen reageren een beetje. Deze neuronen laten je zien hoe het is om te ervaren wat anderen doen. Als je iemand ziet huilen reageren je spiegelneuronen ook. Hierdoor kun je andermans vreugde en andermans verdriet ook voelen. Grappig hoe ik dit onwetend altijd heb gebruikt bij mijn werk bij prostituees. Als we hen bezoeken terwijl ze achter het raam staan kijken ze vaak heel afwerend. Onze eerste reactie is dan: gauw doorlopen, die heeft geen interesse. Ik heb me echter aangewend om het regelmatig toch te proberen. Dan lach ik naar ze. En wonder boven wonder heb ik het zo vaak zien gebeuren: ze lachen terug, doen de deur open en we hebben contact!

Reacties   

 
+1 #1 Marianne WH 19-04-2012 15:28
Wat een onverwachte mooie kant leer ik opeens van je kennen! Ik hoop dat je veel mag betekenen voor de mensen die zich tot jou wenden. Veel wijsheid gewenst!
Tante Marianne
Citeer