Kleine stappen, groot effect

Het jaar nadert zijn einde, het nieuwe jaar komt dichterbij. Een nieuw jaar gaat vaak gepaard met goede voornemens. Alleen een paar weken later...

Waarom mislukken zoveel goede voornemens? Een blijvende verandering bereik je vaak niet door een radicale ommezwaai, maar juist door kleine stapjes te zetten. De Amerikaanse hoogleraar psychologie Robert Maurer schreef er een boek over. Zijn aanpak bestond eruit om mensen te stimuleren om elke dag 1 minuut datgene te doen wat ze graag willen. Bv. bewegen, foto's inplakken, etc. Door heel kleine stapjes te zetten, wordt je weerstand tegen de verandering kleiner en krijg je er zelfs plezier in. Je ontdekt dat je ondanks je drukke leven toch elke dag tijd kunt maken voor iets wat je belangrijk vindt. Het is een mooie methode om een bepaald doel te bereiken. Maar daar stopt het niet. Je gaat op een andere manier naar dingen kijken en zo wordt het dagelijkse routine. Je leert te genieten van het moment. Denk niet dat je pas gelukkig bent als je je doel hebt bereikt, maar zoek geluk in kleine veranderingen. In de woorden van een oude spreuk: 'Een reis van duizend kilometer begint met de eerste stap'. Welke eerste stap ga jij maken binnenkort?
Ik wens iedereen een fijne Kerst en een warm en liefdevol 2012! Ik ga zometeen vakantie vieren en stop dus een paar weken met bloggen. Tot in het nieuwe jaar!